Cables Perduts de núria nia, fotografia i vídeo experimental

 

CABLES PERDUTS,

de núria nia

 

un retrat del campament de refugiats saharauís de Tindouf, Algèria, a través d’una exposició fotogràfica i un vídeo experimental sobre tot allò que no pot ser silenciat: els residus, els cables i els materials perduts entre la sorra del Sàhara.

 

cables perduts cables a ninguna parte nuria nia cables perduts cables a ninguna parte nuria nia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Un cable a punt de trencar-se, unit només per un filet de coure, és tan fràgil com viure al desert: un desafiament a allò possible. El conflicte saharahuí és un embolic de cables liats entre sí mateixos en el sistema elècric que arriba a una caseta feta d’adob. 

 

Si mai els refugiats i refugiades saharahuís tornen a les seves terres, tots aquests cables restaran per sempre allí, al desert, testimonis del silenci d’un campament que va durar més de 40 anys”

 

Núria Nia

 cables perduts cables a ninguna parte nuria nia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cables perduts és un projecte de Núria Nia, amb el disseny sonor d’Aleix Prats. Produït per TACC, Taller d’Art Cultura i Creació, La Panoràmica Audiovisual, amb la col·laboració de l’Estruch Fàbrica de Creació.

 

 

exposicion fotografica nuria nia sahara campo refugiados nuria nia

 

 

*

La pieza de vídeo “Cables a ninguna parte” recoge un ensayo documental sobre el campamento de personas refugiadas saharauis de Tindouf, en Argelia. Después de una semana en el campamento, esta pieza consiste en un ejercicio de recolección de sensaciones, pensamientos y experiencias en primera persona sobre el silencio entorno al conflicto, sobre los rastros, las huellas y los vertederos que dan voz material a los sucesos sociopolíticos del mundo. La pieza fue rodada en el 2018 en Tindouf, Argelia, durante una campaña humanitaria médica desde Sabadell, y fue producida por TACC Taller d’Art Cultura i Creació, con el apoyo de l’Estruch Fàbrica de Creació y la coproducción de lapanoramica.cat. Así mismo, el diseño sonoro de Aleix Prats muestra la crudeza sonora de un espacio silenciado.